Alla inlägg under mars 2008

Av Lena Wikström - 9 mars 2008 11:26

Efter giftermålet bosatte sig paret i farfars föräldrahem, som var ett hus vid sågen i Östanbäck. I äktenskapet föddes mellan åren 1917-28 fyra barn, en dotter och tre söner. År 1946 flyttade makarna och barnen till en fastighet på samma tomt som farmor hade bott som barn. Farmor var en stark och väldigt arbetsam kvinna och inte fanns det något som hindrade henne från att utföra sina sysslor. Hon var alltid på språng och det var bråttom med det mesta.

 Hemmet var pedantiskt skött och så även ladugården. Det har berättats om när hon skulle ta korna ända från hemmet och ut till betesmarkerna. Hur arbetsamt det var för henne och inte kunde hon ta cykeln heller för att cykla det kunde hon inte. Många är de dagar hon fick göra allt arbete på gården själv, eftersom farfar var ute på jobb.
ANNONS
Av Lena Wikström - 9 mars 2008 10:54

Visst börjar man längta efter våren? Här i Östanbäck lyser den med sin frånvaro. Idag är det jättetråkigt väder med blåst och snö. Det är då det passar bra med lite frösättning. Förra helgen satte jag röda och vita legongap och i helgen blir det lite andra sorter. Jag har planterat om alla mina perargoner och även dom andra blommorna jag har i mitt blomrum.  bl.a Josefines äppelträd. När hon gick i 2.an planerade alla barn i skolan en kärna från en frukt och hennes träd är idag ca. 1 ½ meter stort och jättefint.ANNONS
Av Lena Wikström - 9 mars 2008 10:41

För att kunna berätta om sin släkthistoria måste man ta reda på hur den förhåller sig. Efter många timmar framför datorn har jag kommit långt i mitt forskande, men ännu fattas det många bitar. De släkter som jag inriktat mig främst på är min farmor Annies och min farfar Johans. Hennes anfäder var på det hela taget bönder som hade ett hårt liv och brukade den mark som hade varit dem tilldelad. Hans anfäder var i stort sett detsamma. Det man kan säga om dessa familjer och många med dem är att de var otroligt strävsamma och trots att det var fattigdom och elände, så kämpade de tappert vidare. En önskan för dem var nog då som nu att nästa generation skulle få ett bättre liv.


Farmor Annie Viktoria föddes den 18 juli 1889 i Östanbäck, den dag Björn har namnsdag. Hon såg dagens ljus som barn nummer sju i en syskonskara på tretton. Före henne hade det fötts tre flickor och fyra pojkar, varav en bror hade dött redan som spädbarn. Brodern Sanfrid som var två år äldre än farmor stod henne särskilt nära. Oturligt dog han redan som ung. 

Omkring 1880 hade farmors föräldrar låtit bygga en Västerbottensgård på Östanbäck nr: 5. Där bodde hon fram till att hon gifte sig med hemmansägare Johan Albin Westermark 13/12 1914. Farfar var född 20 december, 1879 i Östanbäck. Från deras vigsel finns det inte något bröllopsfoto. Försök hade nog gjorts, men eftersom det fotograferades i en vedbod blev fotona inte bra.


Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29 30
31
<<<
Mars 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Huset vid bäcken med Blogkeen
Följ Huset vid bäcken med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se